Публикувано в жив плет

Всичко за бодливите живи плетове Любими

направи си сам бодлив жив плет направи си сам бодлив жив плет

Всичко има своите граници - от държавата до лятната вила. И ако границата на градината е бодлива жив плет, безопасно е да се каже, че неканените гости няма да го посетят. Нито двукраки, нито четирикраки.

За жив плет се препоръчва използването на трънливи храсти - берберис, шипка, тръни, глог. В допълнение към надеждната защита, те ще служат и като декорация на сайта, тези храсти всички цъфтят красиво и изглеждат доста ефектно сами. Така че не е необходимо да се изгражда двуметрова ограда. Тя ще бъде успешно заменена от ограда за жив плет, изработена от трънливи храсти на хоризонтални летви.

За да създадете такава ограда, разсадът трябва да бъде засаден на разстояние 20 см в един ред. Тъй като се появяват издънките, те трябва да бъдат отрязани, оставяйки 2 до 3 от тях, най-силните. Тези, които се пресичат, изчистени от кората и се свързват, по-късно те растат заедно. Растящите издънки са фиксирани на дъното на пергола. Всяка година тази процедура се повтаря, докато бодливият жив плет стане напълно непроходим. Тя ще украси градината и ще я защити в продължение на много години.

Един от най-подходящите храсти за тази цел е глог. Някои от сортовете му може да приличат на дървета, а някои могат да имат бодли до 7 сантиметра. Глогът с голям трън може да достигне 5 - 6 метра височина и да има шипове с дължина 12 сантиметра.

Много достоен жив плет ще бъде берберис, бодлите му достигат 2 сантиметра. Различните сортове берберис имат свой специален външен вид, така че можете да изберете растение по ваш вкус. Трябва да се отбележи само, че някои сортове не са подходящи за високи живи плетове, тъй като те не растат само до определено ниво. Използват се нискорастящи видове, освен за проектиране на градински пътеки или засаждане на високи растения, за украса на фона на цветната градина.

Ненадминатите живи плетове ще се окажат от шипки или рози. Бодлите и на шипките на розите, и на розите са доста впечатляващи и ако вземете предвид, че храстите им са двуметрови или дори по-високи, тогава със сигурност ще са най-добрите за бодлива жив плет.

Хеджиите се нуждаят от грижи, ако не ги следвате, те произволно растат и изглеждат разхвърлени. Но ако отглеждате трънлива ограда, тогава трябва да се справите внимателно и да следвате някои мерки за безопасност. Цялата работа трябва да се извършва в тесни ръкавици, за да не се наранят. Ако на сайта живеят деца или домашни любимци, тогава е по-добре да не засаждате бодлива ограда. Или се грижи за допълнителна защита и защита на достъпа за деца и животни.

Други материали в тази категория: „Разсад на жив плет Дизайн на жив плет

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...