Публикувано в жив плет

Хедж. Изборът на растения. Засаждането. Care. Любими

направи сам хеджиране направи сам хеджиране

Всеки собственик иска да защити своите притежания от шум, прах, нескромни погледи и неканени гости. Хеджът на сайта ще бъде идеалното решение за такива случаи, В допълнение към баражните функции, той може да служи и като елемент на декора за градина или лятна резиденция. Да, и ще струва по-малко от капиталова ограда.

 

Какви са сортовете живи плетове

Отговорът зависи от това как точно искате да видите лятната си вила.

Искате ли тя да расте възможно най-бързо? Изберете бързорастящи растения.

Обичате ли да работите със зелени пространства, да ги изрежете, оформите, да се грижите за тях? Спрете на образувания жив плет.

Ако няма време и желание постоянно да се грижите за това как изглежда този плет, освен това площта на сайта е доста обширна, трябва да предпочитате жив плет, който расте свободно. Ще е необходимо само да го отрежете леко, като премахнете старите, избледнели издънки или тези, които са прекалено избити от общия ред.

От желанието на собственика да предпази лятната вила от прах, шум, силен вятър и т.н. зависи от това колко реда ще има жив плет - един или повече. В първия случай живата ограда ще се променя външно всеки сезон, иглолистни дървета - вечнозелени.

Между другото има жив плет и във височина. Те могат да бъдат:

 • Много малък - не повече от половин метър
 • Ниска - максимална височина на метър
 • Средна височина - 1 - 1,5 метра
 • Високо - около два метра
 • Много висок - над ръста на човек, до 3 метра и над

 

Избирайки разнообразие от жив плет, можете да помислите дали се нуждаете от бодлив жив плет или просто декоративен, за красота. Въпреки че бодливите живи плетове също са много красиви.

Като цяло има много различни варианти за класификация на живи плетове, За всеки вид само определени растения могат да бъдат идеално подходящи. Въпреки че има сред тях т. Нар. „Генералисти“, които се чувстват нормално и изглеждат в много версии на зелени огради.

Избор на растения за жив плетвисоко

Изборът на правилните растения е много важен, така че трябва да се подготвите за този процес., Не забравяйте да вземете предвид избрания тип жив плет и неговата цел. Има някои общи правила и модели, които не трябва да се игнорират при отглеждане на жив плет.

 • Ако трябва да подредите красиво границата на цветно легло, тревна площ или градински пътеки, например, тогава цветята - едно- и двугодишни като невен или медуница, маломерни храсти като пигмейска спирея са най-подходящи за това. Spiky такива живи граници обикновено нямат.
 • Според традицията ниският жив плет с височина около метър също не е бодлив, за него например се използват златни касис или западна туя. Ако все пак искате да направите бодлив жив плет с тази височина, засаждаме шипка или берберис.
 • Жив плет с височина до два метра може да се състои от жълта акация или жълъд, кизилник, орлови нокти и везикули. Смърч - сибирска, източна, обикновена, сибирска ела, западна туя е подходяща за жив плет. Всички те могат да имат различна височина, което може да се използва за постигане на този или онзи ефект.
 • Много висока жива ограда ще бъде направена от дървета - например с круглолистно зрънце, или с ягодова ябълка, поле или татарски клен. Подходящи са и сибирска ела, череша, смърч, хвойна.
 • Ако оградата трябва да е висока, но в същото време има желание да я оформите, по-добре е да изберете високи растения, които добре понасят резитбата. Подходящи в този случай са листен дъб, сортове смърч, беседка или ела.

 

Има още много различни правила и принципи за избор на растения. Изброени са само най-често срещаните от тях, като за всеки случай те могат да се променят. Да, и има много подходящи растения. След като вземете най-подходящото за себе си, можете да пристъпите към реалното изграждане на жива ограда.

Засаждане на жив плетжив плет на мястото

От каквито и растения да е имало жив плет, основните етапи на неговото създаване са приблизително следните:

 1. Изкопаване на окоп. За целта свързваме въже към две заострени колчета, които ще служат като водач при копаенето на окоп. Или по желание отделни ями с дълбочина около една щикова лопата, широка до метър, в зависимост от това кои растения ще бъдат засадени.
 2. Внимателно разхлабете дъното на ямите или окопите.
 3. Горната почва - обикновено тя е особено плодородна - се излива на дъното. За това се използват и тор и хумус.
 4. Във всяка дупка слагаме шепа минерални торове. Ако това е изкоп, тогава тор се излива през около метър. Приблизително това разстояние трябва да бъде между разсада. Показанието е чисто показателно, разстоянието е чисто индивидуално за всяка порода растение.
 5. Добавете малко вода в ямите или в изкопа и изчакайте, докато се абсорбира.
 6. След като отстраним повредените корени, ако има такива, засаждаме растенията и запълваме ямата с почва, леко я уплътняваме.
 7. Изрязваме третата част от височината на засадените растения, ако те са широколистни. Иглолистните дървета се третират по-добре с някакъв вид лекарство, което намалява изпарението. Това ще им позволи да се вкоренят по-добре и по-бързо.

 

По този начин процесът на засаждане може да се счита за завършен - остава само да следим как расте нашия хедж и да се грижим за него.

Грижа за хеджиранегрижа

Оставянето се състои главно в поливане, горни дресинг, подрязване на жив плет. Освен това някои растения обичат висока влажност, някои предпочитат да се поливат малко, но често, докато други понякога обичат да получават голяма част вода. Други, напротив, не могат да понасят преовлажняване. Но докато живият плет продължава да расте, той трябва редовно да се полива. Преди това почвата се разхлабва, водата се излива в основата на растенията и импрегнира почвата с 30 до 40 сантиметра.

Зелената ограда трябва да се подхранва през пролетта и есента. Торф, хумус, компост се прилагат на квадратен метър 2 - 5 кг. Минералът се прилага според сезона: азот само през пролетта, фосфат само през есента или в края на лятото.

След една година започват да подрязват, правят го около 4 пъти, от пролетта до края на лятото. В следващите години прическата ще зависи от вида на растенията и от вида на жив плет. Формираните живи плетове се подрязват по-често, освен това, ако това се прави от специалист. Особено, ако е избрана сложна форма. Свободно растящите живи плетове изискват премахване на стари клони или залепване на нестандартни издънки, тоест просто санитарна резитба.

За да образувате растения при рязане, трябва да опитате под формата на конус с върха нагоре - така долните клони ще получат повече светлина.

Характеристики на отделните породи растения

Всяко растение има свои собствени характеристики, които трябва да бъдат взети предвид, включително тези растения в жив плет., Понякога те могат да бъдат използвани за създаване на необходимите визуални ефекти. Нека се спрем на характеристиките на някои от тях.

туявидове

Това необичайно дърво има няколко разновидности с напълно различни качества. Някои смятат това растение за идеално за жив плет. Срещат се сортове туя, достигащи 4 метра височина, има и маломерни - до един и половина метра. Формата на короната също може да бъде различна - пирамидална или сферична.

смърч

От смърча се появява много красив, плътен и почти непроницаем жив плет. Това дърво има и много разновидности, много различни по височина. Изисква периодична прическа.

върба

Оградата за върба е надеждна и издръжлива, което означава, че може да действа и като истинска ограда.Това растение е непретенциозно, добре вкоренява, хеджирането от него не е скъпо и не изисква специални грижи за себе си.

глог

Растението е много издръжливо, непретенциозно, понася мразовитите зими и сухите лета еднакво добре. Оформя издънки в продължение на 150 години, мощна коренова система може да се появи на дълбочина от няколко метра, така че трябва да се засаждат млади растения, до 5 години.

берберис

Използва се за бодливи живи плетове, изисква редовни подстригвания. Без това плетът изглежда разхвърлян. Но шиповете му служат като гаранция за защита срещу всички неканени гости.

Други материали в тази категория: „Форсития Хеджироу Как да отглеждаме жив плет "

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...