Публикувано в жив плет

Как да направите жив плет от смърч Любими

Направи си сам хеджиране Направи си сам хеджиране

Днес живите плетове играят ключова роля в ландшафтен дизайн. За тази цел се използват много декоративни растения от различни видове. Но трябва да кажа, че има много фенове жив плет от обикновена смърч, Това растение е средна ивица, адаптирана към нашите условия и има много предимства.

Смърчът е вечнозелено растение, което ще придаде на вашия сайт празнична тържественост през зимата и усещане за прохлада през лятото. Оградата от смърч е по-добре да се засажда от северната страна, така че да не затъмнява градината, и е била защита от вятър и сняг през зимата.
Иглолистните огради, не рядко срещани и не само зелени, някои сортове са боядисани в син, жълтеникав и златист оттенък. Можете да направите композиция от различни сортове, след това получавате оригинална ограда в цветова схема.

От практическа гледна точка смърчът е много добър избор. Това е многогодишно растение, което изисква минимални грижи, а също така носи лечебни ползи. Всеки знае за предимствата на иглолистния въздух, който не само лекува, но и предпазва от патогенни растения чрез фитонциди. Също така гъсто засаденият смърч перфектно изпълнява функциите на ограда. Силно обвързаните клони няма да позволят на неканените гости да влязат на вашата територия, а също така ще осигурят добра бариера срещу шум, отработени газове и прах. Е, няма какво да се каже за естетическата страна на такава ограда, как можете да сравните жив плет с бетонна или желязна ограда.

Не е трудно да отглеждате иглолистни живи плетове, основното е да изберете правилните растения за засаждане. Някои предпочитат зрелите дървета, за да имат веднага готово жив плет. Но съществува риск, тъй като възрастните растения може да не се вкоренят, така че е по-добре да закупите разсад от обикновена смърч на четиригодишна възраст. Те са по-евтини, вкореняват се много добре и растат активно.

Засаждането на смърч се извършва през есента в подготвената почва. Земята трябва да е влажна, кашиста консистенция. За да направите това, изкопайте канавка на дълбочина половин метър, ширината на която трябва да бъде по-голяма от кореновата система на разсада. Отстраненият горен слой трябва да се хвърли обратно в канавката и да се добави компост или торф. Когато засаждате разсад, следвайте кореновата шийка, тя трябва да бъде поръсена с не повече от 2 - 3 сантиметра.

За да направите оградата гъста, направете разстоянието между разсада не повече от метър. Първият сезон след засаждането трябва да се грижите за растенията - разхлабете земята с десет сантиметра, премахнете плевелите, за да не пречите на растежа на разсад, редовно го поливайте. За да активирате растежа, първите три години е необходимо да добавите азотни торове, а преди зимата, в края на есента, да добавите фосфорни торове.

Подрязването на растение се извършва година след засаждането, със специални градински ножици през пролетта, когато дървото расте и се регенерира бързо, въпреки че е възможно през есента, докато приключи падането на листата. Но в допълнение към рязането, през целия сезон трябва да премахнете слаби издънки и сухи клони, да наблюдавате корените, да мулчирате и да плевите най-горния слой почва.

Ако постоянно наблюдавате растението и косите, живият плет ще има добре поддържан, чист вид, страничните клони ще растат по-добре и долната част на оградата няма да бъде гола. Също така, с цел превенция, периодично пръскайте растенията със специални препарати от вредители. Тогава жив плет ще се оправдае според очакванията ви и ще ви радва дълги години.

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...