Публикувано в жив плет

Как да си направим жив плет Любими

гроздов плет гроздов плет

Privet е храст, от който се оказва добре жив плет в лятна вила, Тя се чувства добре в климатичната ни зона, особено в някои от нейните видове, които лесно се берат.

Privet расте достатъчно бързо, може да издържи на значителни температурни спадове, обаче, не много дълго. Като се има предвид, че растението не е много взискателно към почвата, става ясно защо живи плетове са толкова често срещани.

Когато планирате да засадите растения за живи плетове, първо трябва ясно да очертаете линията, по която ще расте зелената ограда. За естетически цели тази линия трябва стриктно да се спазва. Въже, опънато между две колчета, може да помогне, покрай което се издърпва изкоп за засаждане на растения с дълбочина 50 - 70 см или дупка със същата дълбочина, ширина малко по-голяма от корените на засаденото растение.

Преди да започнете да засаждате жив плет, трябва да запасите достатъчно засаждащ материал. Това не е трудно да се направи, можете да си купите кошничка на градинския пазар на достъпни цени, тъй като обикновено се предлага много. По-добре е да закупите храсти, опаковани в саксия за засаждане или в някакъв контейнер, така че кореновата система да бъде затворена. Така че е по-добре да се вкорени и по-лесно да се засади.

Храстите трябва да се засаждат на еднакво разстояние един от друг, приблизително на 30-50 см. Те не трябва да са твърде стари или млади, от 3 до 5 години - най-подходящата възраст. След засаждането бъдещият жив плет трябва да се полива, така че почвата да е добре наситена с влага. Поливането е особено важно, ако почвата е песъчлива и районът е сух.

На следващата година след засаждането е препоръчително да отрежете гроздето, така че живият плет да изглежда чист от него. Санитарното подрязване се извършва редовно през пролетта. Но всъщност гроздето понася добре подрязването, образувайки след него много нови издънки. За да поддържате формата на жив плет постоянно, се препоръчва да го отрежете 3-6 пъти от май до октомври.

В началните етапи един жив плет, подобно на всяко друго растение, изисква известни грижи, въпреки че изобщо не е сложно. Но в резултат на положените усилия, след няколко години, вече можете да се насладите на гледката на собствената си създадена зелена ограда.

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...