Публикувано в жив плет

Как да си направим жив плет от берберис Любими

Как да си направим жив плет Как да си направим жив плет

Barberry - бодливо растение, градински жив плет от него ще бъде много подходящо. Освен това берберисът цъфти красиво, има годни за консумация плодове с полезни свойства, благодарение на бодлите си може да послужи като добра защита за градината.

Дърветата, храстите и цветята, растящи в него, ще бъдат достатъчно надеждно защитени от нежелани посещения, бездомни кучета и други осиротели животни.
Трябва да се отбележи само, че такава ограда трябва да се реже редовно. Ако тя достигне височина над 2 метра, ще й бъде трудно да се грижи за нея. И храстите на берберис понякога могат да растат до 3 метра, така че е по-добре да ги отрежете навреме, като просто отрежете върховете. Тогава храстите ще станат по-големи в ширина, създавайки непреодолима пречка за всички, които решат да посетят градината без покана и да не използват портата.

Интересна особеност на бербериса е реакцията му на слънчева светлина: колкото повече е, толкова по-ярък е цветът на листата. Ето защо, желаейки да получите жив плет с ярко зелен цвят, по-добре е да го засадите на слънчевата страна и обратно. Ако естетическата функция на конструкцията не е планирана, тя трябва да се ръководи от по-практични съображения: където е необходима повече такава ограда. Сортовете от берберис са избрани за него въз основа на местните климатични условия. В дивата природа има около 500, още 20 се отглеждат чрез селекция, така че дори можете да изберете за райони, където тези условия са много тежки.

За да бъде оградата на берберис достатъчно надеждна, не трябва да избирате твърде млади храсти за нея. Дву- или тригодишните растения са по-подходящи, те растат добре и бързо поемат. Когато ги засаждате, спазвайте разстоянието между разсада приблизително половин метър. Почвата трябва да се наторява преди засаждането, а след засаждането растението трябва да се полива, всъщност в това се състоят всички изисквания на бербериса. Той е непретенциозен, понася сравнително лесно както суша, така и студ, въпреки че е предразположен към някои заболявания. Е, прическа, разбира се, въпреки че няма да е много удобно да я направите заради остри бодли. Поради тях плодовете от боровинки обикновено не се берат, въпреки че са годни за консумация и някои харесват вкуса си. Но малко по малко те се събират, за лекарства или за друга спешна ситуация.
Ако опитате малко, жив плет от берберис ще служи дълго време като охрана и украса на градината.

 

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...