Какво да изберем колони за ограда

Как да изберем стълбове за ограда Как да изберем стълбове за ограда

Какъвто и тип ограда да изберете, една от основните части на конструкцията са опорните стълбове, силата и издръжливостта на оградата зависят от тях. Ето защо, преди да вземете решение за изграждането на оградата, трябва да знаете какви са стълбовете за оградата , какво е предимството и недостатъкът на всеки вид и след това направете заключение кои са най-подходящи за вашата ограда.

Опорните стълбове са изработени от различни материали и те трябва да бъдат избрани в зависимост от целта на оградата.
Най-лесният начин, разбира се, е да използвате дървени стълбове, лесно е да работите с тях и можете да ги използвате в много случаи. Но е ясно, че дървото не е най-добрият материал за дългосрочна употреба. Дори ако третирате дървени стълбове с най-добрия антисептик, импрегнирате с битум и боядисвате с най-водоустойчива боя, такива опори няма да издържат повече от 8 - 10 години. Най-добре се използват за временни огради, малки предни градини и вътрешни огради.

Днес азбесто-циментовите тръби често се използват като опорни стълбове. Те наистина съчетават много положителни качества, не изгниват, доста издръжливи и технологични, също доста достъпни. Като недостатък такива тръби са изложени на външната среда и при силни студове могат да станат неизползваеми. Има и проблеми с закопчаването, не е препоръчително да се правят метални огради въз основа на тях, но за дървени огради и монтаж на мрежести скоби, това е много добър вариант.

Стълбовете, изработени от тухла, са много красиви и изглеждат солидни, но много скъпи и изискват много труд и тогава, те се нуждаят от много солидна основа. Такива стълбове нямат широко практическо приложение, тъй като са по-декоративни. Бетонните стълбове се използват повече, те са по-евтини и издържат по-дълго от тухлени.

Пластмасовите тръби също набират популярност. Използват се при изграждането на поликарбонатни огради, дървени и пластмасови огради. Те са леки, удобни за монтаж, устойчиви на атмосферни влияния, не се влошават и не ръждясват. Но точно защото са леки и лошо понасяни от механични влияния, обикновено не се използват за капитални огради.

Най-популярните бяха и остават метални опори за огради. Този материал е най-технологичният, най-издръжливият и надежден. И най-важното е, че металните стълбове са подходящи за почти всеки тип ограда. Най-често се използват профилни метални тръби от различни секции. В интерес на икономията понякога се монтира горещо валцован ъгъл или канал като опорни стълбове, но те значително губят сила на тръбите, така че подобно спестяване е много съмнително. Въпреки това, за огради, изработени от заварена телена мрежа или мрежа, каналите и ъглите ще работят добре.
Разбира се, железните тръби имат много недостатъци и на първо място, това е податливостта на корозия и необходимостта от постоянна грижа - почистване, боядисване и т.н. Ето защо има смисъл да се използват по-надеждни поцинковани тръби в това отношение.

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...