Какво да изберем колони за ограда

Как да изберем стълбове за ограда Как да изберем стълбове за ограда

Какъвто и тип ограда да изберете, една от основните части на конструкцията са опорните стълбове, силата и издръжливостта на оградата зависят от тях. Ето защо, преди да решите да издигнете ограда, трябва да знаете какви са стълбовете за оградата , какво е предимството и недостатъкът на всеки вид и след това направете заключение кои са най-подходящи за вашата ограда.

Опорните стълбове са изработени от различни материали и те трябва да бъдат избрани в зависимост от целта на оградата.
Най-лесният начин, разбира се, е да използвате дървени стълбове, лесно е да работите с тях и можете да ги използвате в много случаи. Но е ясно, че дървото не е най-добрият материал за дългосрочна употреба. Дори ако третирате дървени стълбове с най-добрия антисептик, импрегнирате с битум и боядисвате с най-водоустойчива боя, такива опори няма да издържат повече от 8 - 10 години. Най-добре се използват за временни огради, малки предни градини и вътрешни огради.

Днес азбесто-циментовите тръби често се използват като опорни стълбове. Те наистина съчетават много положителни качества, не изгниват, доста издръжливи и технологични, също доста достъпни. Като недостатък такива тръби са изложени на външната среда и при силни студове могат да станат неизползваеми. Има и проблеми с закопчаването, не е препоръчително да се правят метални огради въз основа на тях, но за дървени огради и монтаж на мрежести скоби, това е много добър вариант.

Стълбовете, изработени от тухла, са много красиви и изглеждат солидни, но много скъпи и изискват много труд, и тогава, те се нуждаят от много солидна основа. Такива стълбове нямат широко практическо приложение, тъй като са по-декоративни. Бетонните стълбове се използват повече, те са по-евтини и издържат по-дълго от тухлени.

Пластмасовите тръби също набират популярност. Използват се при изграждането на поликарбонатни огради, дървени и пластмасови огради. Те са леки, удобни за монтаж, устойчиви на атмосферни влияния, не се влошават и не ръждясват. Но точно защото са леки и лошо понасяни от механични влияния, обикновено не се използват за капитални огради.

Най-популярните бяха и остават метални опори за огради. Този материал е най-технологичният, най-издръжливият и надежден. И най-важното е, че металните стълбове са подходящи за почти всеки тип ограда. Най-често се използват профилни метални тръби от различни секции. За икономия понякога се монтира горещо валцован ъгъл или канал като опорни стълбове, но те значително губят сила на тръбите, така че подобно спестяване е много съмнително. Въпреки това, за огради, изработени от заварена телена мрежа или мрежа, каналите и ъглите ще работят добре.
Разбира се, железните тръби имат много недостатъци и на първо място, това е податливостта на корозия и необходимостта от постоянна грижа - почистване, боядисване и т.н. Ето защо има смисъл да се използват по-надеждни поцинковани тръби в това отношение.

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...