Публикувано в веранда

Направи си дървена веранда: 300 снимки, стъпка по стъпка, работилници

Дървена веранда Дървена веранда

Наличието на веранда в селска къща или крайградски район не е лесна възможност да облагородите и украсите къщата си, с нейна помощ можете лесно да увеличите наличното пространство и да получите използваема площ, което е особено важно за малките сгради. Но дори и ако вече имате просторна къща, тогава, със сигурност, оценете всички предимства, които се крият в широката функционалност на верандата.

 

Съдържанието на статията:

 • Видове дървена веранда
 • Видове основи за изграждането на верандата: колонен и лента
 • Съвет!
 • Изграждане на открита веранда
 • Подови материали
 • Голяма фотогалерия: изграждане на идеи

 

Видове дървена веранда

Верандата представлява пълноправно пристройка с фундамент, стени, прозорци и покрив, които могат да бъдат вградени в къщата веднага по време на строителството или могат да бъдат прикрепени или от главния вход, или от задната страна на къщата с достъп до градината или двора.

В тази статия ще разгледаме опциите за изграждане на веранда от дърво, този материал е много по-лесен за обработка от други материали, така че можете да създадете такава структура със собствените си ръце сами. Има няколко типа такива дизайни:

1. отворен

 Отворена веранда

2. затворен

Опция затворена веранда

3. затоплен

4. неотоплен

 

По време на строителството е възможно да се предвиди възможност за промяна на положението на прозорците, с тяхна помощ е доста просто да се регулира температурата вътре в помещението

Затворена веранда с различни прозорци

Дизайнът на верандата отваря широки възможности за изпълнение на различни идеи, например, върху нея можете да инсталирате камина

Веранда с камина

Верандата може да се използва и като кухня, трапезария или дори хол.

Опция веранда с кухня и трапезария

Дневна на затворена веранда

 

 

 Видове основи за изграждане на верандата

       Най-често верандите се изграждат върху основите на колонен или лентов тип, Нека помислим как да изпълните двете опции независимо.

Колонен фундамент

Тази опция е най-простата и най-евтината, същността му се крие в инсталирането на отделни опорикоито копаят в земята.

Етапи на работа:

 • Преди да започнете работа, предварително маркирайте, след това можете да подготвите ями за опори, дълбочината им може да достигне до един метър, но се съсредоточете върху качеството на почвата и теглото на самата конструкция;
 • запълнете дъното на ямите с пясък и чакъл, изсипете бетонен разтвор отгоре;
 • верандата трябва да почива равномерно върху основата, За да направите това, важно е да поставите всички опори на едно и също ниво, за да ги предпазите от влага, използвайте битумна мастика и ролков хидроизолационен изолатор.

 Изработка на основата на колоната снимка 2Изработка на снимка 1 на основата на колоната

 

 

 

 

 

 

Ивица фондация

Такъв вариант подходящ за по-тежки конструкцииНапример, изработени от тухли или строителни блокове. Това отнема повече време и в допълнение, това ще изисква много усилия и умения от вас, защото в случай на грешка лентата може да се повреди, което със сигурност ще се отрази на цялата структура.

 Производствен процес:

 • След като завършите необходимите маркировки, изкопайте окоп и изравнете стените и дъното му;
 • излагайте кофража от дъските въз основа на височината на бъдещата бетонна опора;
 • запълнете дъното на изкопа със слой от развалини и пясък и внимателно уплътнете;
 • поставете армиращата мрежа; за максимална здравина се препоръчва използването на клетки с размери 10x10 см;
 • изсипете бетон, направен от смес от пясък, цимент, вода и чакъл, след което изгладете добре изливането и оставете да изсъхне. Не забравяйте, че бетонът, особено в горещо време, трябва да се навлажнява с вода, за да се предотвратят пукнатини.

 Ивица фондация

 

Съвет!      

 • Когато избирате вида на фундамента, ръководете се от характеристиката на почвата и общата маса на бъдещата структура. Конструкции, изработени от дърво, за разлика от конструкции, изработени от тухли или блокове, могат да бъдат издигнати върху колонови опори.
 • Не забравяйте, че всички части, изработени от дърво, трябва да бъдат предварително обработени с антисептични средства.

 

Изграждане на открита веранда

Преди да започнете строителството е препоръчително да обмислите проекта, това ще ви позволи да изчислите необходимото количество материали и да избегнете възможни грешки. Можете да намерите готовия проект в отворени източници или самостоятелно да подготвите обикновена скица и да се свържете с проектантската организация с нея. След това, с всички необходими документи, ще трябва да се свържете с архитектурния отдел, след приключване на координацията можете да продължите към самото строителство.

Стъпка 1: маркиране на сайта

 • Отстранете горния почвен слой по периметъра на бъдещата структура и изравнете повърхността.
 • Закарайте метални или дървени щифтове в ъглите на платформата, след това инсталирайте междинни колчета на всеки метър и половина по същия начин и издърпайте въжето между щифтовете, това ще ви послужи като ориентир.

Стъпка 2: полагане на основата

За лека веранда, изработена от дърво, колонната основа е перфектна, технологията за нейното производство вече е описана по-горе.Най-добре е да издигнете веранда на отделна основаОсвен ако, разбира се, не се строи едновременно с къщата. За целта оставете разстояние от няколко сантиметра между основите. Дълбочината на самите опори трябва да е равна на дълбочината на основата на основната къща.

Стъпка 3: създайте рамка на сградата

След като направите основата, можете да инсталирате рамката. За този етап на работа ще ви трябва дървена греда, част от нея ще отиде до долната облицовка, тоест до основата на пода на верандата, другата част - към стелажите и опорите за парапета.

Диаграма за производство на рамка

Долна сбруя

 • Покрийте основата с покривен материал и поставете греда върху нея.
 • За да предотвратите движението на рамката, оставете няколко парчета стоманена армировка в горната част на основата, направете дупки в дъските в изходните точки на стоманените пръти преди полагане, поставете гредата и след това огънете краищата.
 • След обвързването, по същия принцип, поставете няколко напречни пръти със същото напречно сечение в предварително маркирани и изрязани канали с стъпки от около един метър и ги свържете с дълги нокти.

Примери за връзка

Монтаж на багажник

 • За да подготвите опорите за покрива, инсталирайте няколко вертикални пръта във външните ъгли, както и по протежение на стената на къщата, дължината им трябва да бъде най-малко два метра.
 • Прикрепете стелажите към лентата с самонарезни винтове и подсилете със стоманени ъгли.
 • Горната сбруя е направена от рендосан дървен материал (сглобете го подробно), след това го монтирайте на краищата на стелажите и прикрепете към тях.

Монтаж на багажникСвързване на сбруя и стелажи

 

 

 

 

 

Монтаж на рамка

Стъпка 4: монтаж на пода

Ако искате верандата да се отоплява, когато инсталирате пода, ще трябва незабавно да осигурите отоплителна система, така че отоплението да е автономно, най-добре е да направите топли подове.

 • Подът е монтиран на стелажи, изработени от дървен материал, за това фиксирайте дъските, поставени на ръба с мебелни болтове.
 • Изрежете стърчащия стълб над дъските, за да получите плоска платформа.
 • Поставете трупите и рамката, така че подовата настилка да е под нивото на пода.
 • Поставете дървените дъски отгоре.

Вижте вградената галерия с изображения онлайн на адрес:
https://expert-h.com/veranda/veranda-iz-dereva-svoimi-rukami-300-foto-poshagovo-master-klassy#sigFreeIdb0262483b5

 Стъпка 5: монтаж на покрив

Рамката на покрива също е от дърво. По време на строителството е важно да се осигури необходимия наклон, за да се избегне натрупването на валежи върху него.

 Схема за изграждане на наклонен покривСхема за удължаване на покрива

 

 

 

 

 

 

 

Материалите за покрива могат да бъдат много различни: велпапе, стъкло или цветен поликарбонат, благодарение на което можете да придадете на покрива куполна форма. Изборът е ваш.

 Пример за приложение на поликарбонат

 Приложение на поликарбонат за покрива снимка 2Приложение на поликарбонат за покрива снимка 1

 

 

 

 

 

 

Използването на метални листове

 Полагане на гофрирана снимка 2Полагане на гофрирана снимка 1

 

 

 

 

 

Полагане на гофрирана снимка 3

 

Стъпка 6: довършване и инсталиране на парапета

Парапетите и оградите изпълняват както защитни, така и декоративни функции, освен това могат да се използват при инсталиране на допълнително осветление, както и за окачване на саксии за цветя върху тях. Има няколко варианта на огради от дърво:

хоризонтален

Хоризонтална ограда

вертикален

Вертикална ограда

кръст

Кръстосано ограждане

Работна последователност:

 • определете височината на оградата (оптималната височина е около един метър);
 • инсталирайте опори, разстоянието между тях зависи от вида на конструкцията и теглото на отделните елементи, те също могат да стърчат извън парапета и по този начин да поддържат покрива.
 • задайте парапета, на тях може да се даде необичаен вид с помощта на балюстради.

 

Подови материали

        Най-подходящият материал за пода на верандата е дъска от лиственица, тъй като има много положителни характеристики:

 • не е податлив на мухъл, насекоми и гъбички, а също така понася добре влагата;
 • има красива дървесна структура;
 • лесно се обработва със защитни съединения.

        Друг практичен вариант би било използването на изкуствен материал за пода, като настилка., Особено подходящ е за открита веранда.

 

Фотогалерия: Идеи за изграждане

Вижте вградената галерия с изображения онлайн на адрес:
https://expert-h.com/veranda/veranda-iz-dereva-svoimi-rukami-300-foto-poshagovo-master-klassy#sigFreeIdc6a2c8499e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Други материали в тази категория: «Веранда до вилата

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...