Саксии за цветя от бетон (от цимент) направете сами

Саксии за цветя от бетон Саксии за цветя от бетон

Бетонните изделия отдавна са известни със своята издръжливост и практичност. Винаги ще ги срещате във всеки парк, по градските улици и площади, те красят много сгради и градини. От тази статия ще научите как да ги направите със собствените си ръце, за да ги украсите с вашата селска къща или лятна вила.

       

Опции за производство

 

Бетонният хоросан е доста пластичен материал, така че има много начини за създаване на продукти от него. Можете да направите саксии за цветя с най-различни форми и размери. Разгледайте снимките по-долу, за да се убедите сами.

 Саксия за цветя от бетон

Украсете готовите продукти по ваш вкус

Декор бетонен съд снимка 1Опция за декор

Декор на бетонна саксия снимка 2

 

Нека разгледаме няколко варианта за създаване на такива саксии за цветя

Вариант първи

Саксия за цветя от бетонНеобходими материали:

 1. обикновен или бял цимент клас M 400;
 2. пресят пясък;
 3. чакъл от 3-7 мм;
 4. бистра вода;
 5. тел за армиране на стени;
 6. контейнер за смесване на разтвора;
 7. боя (по желание);
 8. пластмасова обвивка;
 9. грес, грес или специална грес за отделяне на формата от готовия продукт;

Форми за пълнене. Можете да изберете всяка форма за разтвора, това може да бъде пластмасови бутилки, саксии, кофи и дори картонени кутии, ъглите на които са залепени с лепилна лента за укрепване.

Приготвяне на смеси

 • Вземете 2 части цимент, 3 части пясък и 3 части чакъл, след това смесете пясък и цимент, добавете чакъл и разбъркайте добре. За да се намали теглото на получения продукт, част от чакъла може да бъде заменена с фина експандирана глина.
 • В получената смес в малки количества постепенно добавете вода и разбъркайте всичко отново. Ако искате да получите продукта в цвят, трябва да добавите оцветяващ пигмент за бетон към разтвора. Готовата смес трябва да бъде хомогенна и гъста.

Бетонна подготовка

Пълнеж за саксия

 • За удобство повърхността на вътрешната форма и външната форма отвътре трябва да бъде покрита с твърдо масло или средство за освобождаване, някои използват растително масло.
 • Покриваме дъното на външната форма с слой разтвор с дебелина 5-6 см, изравняваме повърхността и задаваме вътрешната форма. Ако вътрешната форма не осигурява достатъчна дебелина на стената, е необходимо да ги укрепите с подсилваща тел, поставете го в центъра на предложената стена, след което го напълнете с разтвор.
 • Покриваме формата с филм или влажна кърпа и я оставяме на сянка в продължение на 3-4 дни, през което време разтворът трябва напълно да се настрои. За да не се усложнява работата и да не се пробиват необходимите дренажни отвори в бетон, който вече се е втвърдил, преди да излеете хоросана, може да се поставят няколко тръби, височината им трябва да е равна на дебелината на стените и дъното.
 • След няколко дни изваждаме продукта от външната форма (ако е използвана тънка пластмаса или картон, най-лесно би било внимателно да я нарежете) и я оставяме на сянка за окончателно изсушаване. Това може да отнеме до 2 седмици, препоръчително е по това време саксията да бъде увита в пластмасова обвивка или намокрена с вода, за да се избегнат пукнатини по повърхността.
 • Готовият саксия може да бъде боядисан със специална боя или украсен с камъчета, мозайки, както и морски и речни черупки.

Схемата на производство на саксия

 

Втори вариант

 Вторият вариант за направа на саксия за цветяНие правим саксия за цветя, използвайки широка кръгла купа, тази опция е много по-лесна за изпълнение, отколкото първата, така че няма да ви създаде трудности.      

 

    За целта облицоваме дъното и стените на чашите си с филм, нанасяме приготвен разтвор на няколко слоя отгоре и го оставяме да се втвърди. Тогава купата може да бъде отделена, а филмът - отстранен и оставен да изсъхне напълно.

 

Вижте вградената галерия с изображения онлайн на адрес:
https://expert-h.com/vazony/vazony-iz-betona-iz-tsementa-svoimi-rukami#sigFreeId8c18550d5a

 

Трети вариант

 Третата версия на производството на саксия за цветяВ тази опция използва се и широка кръгла купа, и също не изглежда сложно.

 • В долната част на купата инсталирайте къса тръба с широк отвор, вземете топка или топка (топката за боулинг се използва на снимката по-долу) и я поставете отгоре.
 • След това ние приготвяме разтвора и го изсипваме в купата, докато разтворът се е настроил, можете да украсите бъдещата саксия с декоративни камъчета или всякакви други бижута, които имате, например, черупки. След известно време, когато разтворът се засили, топката може да бъде извадена и самата тенджера да бъде извадена от купата.Всичко е готово!

 

Вижте вградената галерия с изображения онлайн на адрес:
https://expert-h.com/vazony/vazony-iz-betona-iz-tsementa-svoimi-rukami#sigFreeIdd548ece017

 

 

Саксия за цветя на крак с гофрирана повърхност

Можете сами да направите такава саксия, като използвате разтвор, състоящ се от следните компоненти:

 1. една част от сив цимент;
 2. част от вермикулит и две части торф.

    Тук е взета основата телена рамка от вентилатора и пет литрова пластмасова бутилка, която е подрязана до желаната височина. След това рамката е облицована с филм и покрита отгоре с няколко слоя от приготвения разтвор. Когато разтворът се втвърди, обработете повърхността с телена четка.

Саксия за цветя на крак с гофрирана повърхност снимка 1Саксия за цветя на крак с гофрирана повърхност

 

 

 

 

 

 

 

Съвет!

 • Декоративен материал за саксии за цветя, наподобяващ туфа или пясъчник, можете да приготвите сами, за това добавете торф към разтвора. За 1 част цимент се взема 1 част пясък и 2 части торф, след това сместа се разрежда с вода и получената маса се получава желаната форма.
 • Съвременният материал за производство на малки архитектурни форми е полимерен бетон, нарича се още художествен бетон. Съставът на циментовата смес включва полимерни добавки, благодарение на тях продуктите са много по-лесни, но не губят силата си.

 

Саксии за цветя с геометрични фигури

 Саксии за цветя с геометрична формаБетонът или циментът ви позволява да създавате не само прости форми, но и продукти с голямо разнообразие от форми. Възможно е да се направи самата форма както от картон, така и от дебела хартия.

 

напредъка на работата

 • Направете рисунка и изрежете желаната от вас форма (можете да си го помислите сами или да използвате готови шаблони, можете да ги намерите в Интернет и просто да го отпечатате), след това залепете получената форма, залепете повърхността й отвън за по-добра надеждност или боя.
 • Пригответе сместа, тя трябва да е достатъчно гъста, за да не се разстила, и попълнете формулярите. Поставете бутилка, писалка или какъвто и да е друг предмет в центъра, за да създадете депресия в саксията.
 • Оставете бетона да се излее във формите за няколко дни, след което внимателно изрежете формата и отстранете инсталирания контейнер или предмет. Саксията за цветя е готова, но бетонът да се втвърди напълно, ще отнеме повече време.

Вижте вградената галерия с изображения онлайн на адрес:
https://expert-h.com/vazony/vazony-iz-betona-iz-tsementa-svoimi-rukami#sigFreeId49da4fa385

 

Отворена саксия с форма на длан

        Можете да създадете такава саксия, ако напълните латексовите ръкавици с разтвор и им придадете желаната форма преди втвърдяване.

Отворена саксия с форма на длан

 

Украса за саксии за цветя

 • Най-лесният начин да декорирате бетонни изделия (цимент) е да ги боядисате, устойчиви на атмосферни влияния акрилни бои се използват най-добре за външни приложения. Можете да придадете на продукта цвят, ако добавите пигменти към разтвора, цветът ще бъде по-наситен, когато използвате бял цимент.
 • Преди боядисване, продуктът трябва да бъде добре изсушен и нанесен грунд, например, като контакт с бетон. На повърхността можете да извършите декоративно боядисване. Саксии за цветя с издълбани орнаменти изглеждат добре, те се прилагат върху пресен бетон с ръка или електроинструмент. Барелефът, направен под формата на лист върху външната повърхност, също ще изглежда красиво. Например можете да вземете лист репей и да го залепите с тиксо от вътрешната страна на външната форма, когато разтворът се излее, просто задръжте листа с ръка. В резултат на това на повърхността на саксията ще се получи релефен отпечатък на листа.

 

Саксии за цветя, направени със стъклени и пластмасови бутилки

 Саксии за цветя от пластмасови и стъклени бутилкиТакива саксии изглеждат особено гладки, сякаш издълбани от камък. Използвайте бутилки с различни форми и размери, основното, което трябва да запомните е, че:

 1. в пластмасови бутилки е по-добре да изрежете дъното, така че ще бъде по-лесно да ги напълните с разтвор;
 2. ако използвате стъклени бутилки, изберете тези с по-широка шийка.

По този начин, ще ви трябва:Саксии за цветя под формата на бутилки

 1. бетонна смес и резервоар за хоросан;
 2. пластмасови или стъклени бутилки;
 3. бормашина, нож и клещи.

напредъка на работата

 • Затворете бутилките с капаци, направете дупки в тях и поставете избрания предмет: епруветка, свещ или молив, това ще създаде необходимото пространство за цветя.Ако бутилката е голяма, използвайте по-малка бутилка вместо тези елементи.
 • Пригответе бетонната смес. Завийте пластмасовите бутилки с отрязаното дъно, след което ги обърнете и сложете в буркан. Изсипете сместа през дупката. Първо изсипете разтвора в стъклените бутилки и след това поставете тубата.
 • Оставете да се втвърди. Оставя се в пластмасова бутилка за един ден, след което може да бъде нарязан и отстранен, трябва да престои 4-5 дни в стъклен разтвор. Стъклото ще трябва да се счупи с чук през плат, сгънат на няколко слоя.
 • Извадете обекта, поставен в центъра, ако той съответства на размера на вазата, можете да го оставите. Готовият продукт може да бъде допълнително декориран.

Вижте вградената галерия с изображения онлайн на адрес:
https://expert-h.com/vazony/vazony-iz-betona-iz-tsementa-svoimi-rukami#sigFreeIdff426d4739

 

Предимства и недостатъци

 • Такива продукти поддържат температурата на почвата и задържат влагата.
 • Използваните материали са с ниска цена.
 • Устойчив на температурни крайности, за разлика от пластмасовите изделия, външният им вид остава непроменен дори при излагане на различни метеорологични условия.
 • Несъмнените предимства също могат да бъдат приписани свойствата на бетона (цимент), преди втвърдяването му може да се даде всякаква форма и могат да се направят много разнообразни форми.

Основният недостатък на такива продукти е тяхното значително тегло, т.е. във връзка с които има трудности при преместването им.

 

И накрая ... Унгарската технология за саксии

      Вместо форми, в този случай се използват модели от шперплат. Всеки от шаблоните има полукръгла вдлъбнатина, а отстрани - телени бримки. Това решение се състои от:

 1. сух пресен цимент - една част;
 2. пясък - от три до пет части;
 3. вода.

Производствен процес

 • В центъра на листа от шперплат (можете да използвате и покривен материал или дебел полиетилен), изсипете смес от пясък с цимент и разбъркайте, разстелете сместа с пързалка, направете дупка отгоре и постепенно добавете вода.
 • Поставяме металния прът, прикрепяме към него бримките на първия шаблон, който ще е необходим за вътрешните стени, и започваме да го въртим. Трябва да получите нещо, наподобяващо полукълбо, да го покриете с филм, след това да нанесете следващия слой от сместа и метална мрежа, след което разтворът да се положи отново.
 • Последната стъпка ще бъде инсталирането на втори шаблон, той ще укрепи външните стени на саксията. Последната стъпка ще бъде инсталирането на втори шаблон, той ще укрепи външните стени на саксията.
 • Изваждаме пръчката и оставяме продукта да изсъхне.

 

 Фотогалерия: + 100 снимки за вдъхновение

 

Вижте вградената галерия с изображения онлайн на адрес:
https://expert-h.com/vazony/vazony-iz-betona-iz-tsementa-svoimi-rukami#sigFreeId084b66c58a

 

 

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...