Публикувано в Направи си добре

Какви видове кладенци се използват Любими

видове кладенци видове кладенци

Необходимостта от кладенци обикновено възниква в селски къщи, където няма централно водоснабдяване. Има различни видове кладенци за водакоито могат да се използват. Нека да поговорим за най-често срещаните типове.

За да направите правилния избор, е необходимо да се вземат предвид някои ключови фактори:

  • къде се намира водоносния хоризонт и какъв е неговият обем;
  • какви са традиционните методи за извличане на вода от кладенец в дадена област;
  • колко вода ще ви е необходима за отглеждане;
  • колко очаквате при изграждането на кладенец и какви сте готови да поемете разходите по неговата експлоатация;
  • какъв материал е по-предпочитан за вас - тръби, дърво или бетон.

Най-популярните видове кладенци са тръбни, шахтни и ключови.
Последното е най-икономичното и просто. Клавишният кладенец е оборудван на мястото, където се пробива фонтанелът или ключът, което от своя страна може да бъде нагоре или надолу. Възходящ, това е този, който под натиск си проправя път от земята и се спуска надолу по склона. Задачата е проста, да оборудвате дървена къща или зидария с табла за събиране на вода.

Друг, минен тип кладенец е изграден на онези места, където подземните води не излизат на повърхността, но се намират на дълбочина до двадесет и пет метра. Такива кладенци се правят традиционно, тоест се изкопава дупка, докато се появи вода. Мините кладенци, в зависимост от това как водата влиза в тях, също са от различен тип. Това са тези, при които входът минава през стените или дъното, те се наричат ​​несъвършени. Друг изглед е къде водата влиза през резервоар. И последният вид е долната цев, с допълнителен резервоар. Когато използвате рудничен кладенец, трябва да се помни, че трябва да има баланс между консумацията на вода и нейния прием, трябва да се внимава да се предотврати застоя му, в противен случай водата бързо ще стане неизползваема и не може да се консумира.

Друг вид кладенец е тръбен. Това е един вид артезиански кладенец в намален мащаб. Тоест, той се въвежда в почвата по метода на сондажна тръба с връх към водоносния хоризонт. Ако няма налягане на водата отдолу, тогава в тръбата е оборудвана помпа.
В този случай е необходимо специално оборудване, не е реалистично да се направи такъв кладенец ръчно. Следователно тръбните кладенци не са евтини, но имат несъмнено предимство, водата в тях винаги е чиста и не застоя, както например в моите кладенци.

В средната лента най-често срещаните кладенци от рудник са различни начини за изграждането им, в зависимост от терена и наличните материали.

Други материали в тази категория: Къде е по-добре да копаем кладенец “

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...