Публикувано в Направи си добре

Как да копаете кладенец със собствените си ръце Любими

Направи си добре Направи си добре

За повечето собственици на частни къщи или летни вили въпросът е много актуален: как да накараш кладенец го направи сам? Можете да направите това по различни начини и има много възможности за това как да направите кладенец, но нека да се спрем на най-простия и най-често срещания, използвайки бетонни пръстени.

Ще ви трябват поне двама души за работа: единият изкопава почвата и я напълва с кофа, а другият издига тази кофа на повърхността. Това става с помощта на лебедка. Алтернатива е порта. Можете да го направите сами и увийте кабел или верига около него. Излагането на бетонни пръстени също е възможно с помощта на това съоръжение.

Те започват да се монтират, когато ямата е не по-малка от половин метър в дълбочина. Следващият се поставя отгоре на първия пръстен, докато почвата вътре в пръстена продължава да бъде изкопана. Под влияние на собственото си тегло пръстените ще се установят по-дълбоко. Ако под първия пръстен се постави резачка, монтиран на обувка, такова задълбочаване ще се случи по-бързо и лесно.

Въз основа на практическия опит можем да кажем: най-добре е да изберете бетонни пръстени със средни параметри. Така че, ако диаметърът на пръстена е по-малък от 1 метър, тогава работата вътре в него ще бъде изключително неудобна. Ако е по-голям и дори на същата височина, тогава пръстенът ще бъде напълно тежък. Така че, идеалният размер на пръстена може да се счита: 1 м - вътрешен диаметър, външен - 1,10, височина - 25 см.

Пръстените, поставени един върху друг, ако са равномерно изкопани, независимо ще влязат дълбоко в почвата, докато се достигне водоносния хоризонт. Това трябва да се очаква не по-рано от 4 до 5 дни. За да не се движат, те са допълнително свързани с метални скоби.

Има и възможност за изграждане на кладенец, когато пръстените се спуснат в напълно изкопана шахта. Но е по-малко сигурна. В края на краищата някой трябва да е в дъното на тази мина и почвата може да падне върху него. Следователно, пристъпвайки към независимата конструкция на кладенеца, е по-добре да използвате горния вариант, когато пръстените постепенно се утаяват под влияние на теглото им.

 

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...