Публикувано в Направи си добре

Как да изградим кладенец Любими

мина добре мина добре

Вероятно всеки собственик на селска къща би искал да има кладенец с чиста питейна вода на парцела си, дори ако има централно водоснабдяване. Първо, водата за кладенец не е с вкус, а второ, секция с кладенец е с голяма стойност. Докато всеки може да направи Направи си сам добре без високи разходи и специално оборудване.

В допълнение, кладенецът не е просто яма с вода, тя е част от дизайна, ако направите красива декоративна къща от дървени трупи, тя ще се превърне в украшение на вашия сайт.
Но най-важното е, когато избирате място за кладенец, спазвайте санитарните стандарти. Изцедете ями, стопански постройки, бани, тоалетни - всичко това трябва да е на не по-малко от 30 - 40 метра от кладенеца.

За да изградите кладенец за кладене, можете да използвате различни материали - стоманобетон, дърво, тухла или камък. Но стоманобетонните пръстени се считат за най-практични, те са издръжливи и ще продължат дълго време. Ако водоносният хоризонт във вашия район е висок, тогава с дълбочина на кладенеца от 5 - 6 метра е добре да използвате стандартни бетонни тръби с диаметър половин метър.

Най-лесният начин за оборудване на мина е дренаж. За да се предпазят от срутване, пръстените се увеличават постепенно. Тоест, първо копаят около земята около пръстена, така че да падне напълно, и поставят следващия пръстен върху него. След това продължете да копаете, пръстените постепенно ще се понижават под натиска на теглото им.
За да се предотврати изкривяването по време на спускане, е необходимо равномерно да се изкопаят четири специални вдлъбнатини под пръстена, където трябва да се поставят едни и същи пръти или клинове. След това направете копаенето под противоположните пръти, като постепенно спускате пръстените до желаната дълбочина.

Валове и пръстени с метър диаметър също са оборудвани. Използват се, ако дълбочината на мината е повече от шест метра. Само за спускане на такива пръстени е необходимо да се използва лебедка, която е монтирана на специален статив.

След приключване на работата, когато са монтирани пръстените, е необходимо да се оборудва водоприемника. Работата е да се създаде долен филтър. Ще е необходимо дъното да се задълбочи с 15 - 20 сантиметра и нивото, да се изпомпва мръсна вода. След това запълнете дъното с 30-сантиметров слой от едър речен пясък. Изсипете още два слоя чакъл отгоре 20 сантиметра, първо малък, после голям. Препоръчително е чакълът предварително да се измие със слаб разтвор на белина.

Това се случва, че подземните води пристигат много бързо, тогава е необходимо да се направи дървена подова настилка с големи прорези и чрез тях да се запълнят всички елементи на долния филтър.

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...