Публикувано в Направи си добре

Как да си направим дънен филтър за кладенец Любими

добре долен филтър добре долен филтър

Когато собственикът на сайта прави кладенец, той, разбира се, разчита на вкусна и чиста вода. Но очакванията не винаги са изпълнени, понякога водата е мътна, с неприятна миризма и утайка. За да избегнете тази ситуация, можете лесно да се оборудвате направете сами дъното на кладенеца.

За да може водата да е чиста, не е необходимо да инсталирате скъпа система за пречистване, можете да използвате дълго изпитан метод - подреждане на филтър от обикновени естествени материали, като пясък, чакъл, камъни.

Възможно е да се определи кой филтър за дъното е необходим и дали той изобщо е необходим по време на изграждането на кладенец чрез изкопаване на яма. Ако дъното е глина и източник бие от него, тогава нямате нужда от филтър на дъното. Напротив, може да бъде вредно, като блокира достъпа до вода.
Сега, ако глината в дъното е мека, водата ще стане мътна. В този случай е необходимо да се постави 20 сантиметра слой от едър чакъл, така че дъното да не ерозира. За пясъчно дъно е необходим филтър за дъното, така че пясъкът да не се издига и да не баламутира вода.

Долните филтри се различават по начина на полагане, те са директни и обратни. Директните филтри се използват, ако е необходимо да се инсталира щит от плувци или рохкава глина в долната част. Връщащите филтри се използват там, където има спокоен канал и пясъчно дъно.
Основната задача на директния филтър е да не пречиства водата толкова, колкото да предотврати ерозия на дъното. В този случай се полага слой от камъни или едър чакъл, а след това още един слой, само от фин чакъл. Всеки слой от 20 сантиметра, така че общата дебелина на филтъра беше около половин метър.

Задачата на обратния филтър е да предпазва пясъка от издигане нагоре, както и да предпазва дъното от отломки, ако попадне в кладенеца. В този ред се прави обратен филтър. Първо дъното се почиства, след това се полага слой от измит речен пясък, отгоре се поставя чакъл или малко речно камъче. Последният горен слой е от камъни с размери 3 - 5 сантиметра или голям чакъл. Всеки слой трябва да е с дебелина от 15 до 20 cm.

С течение на времето филтърът може да се запуши с утайка или глина, така че поне веднъж годишно трябва да се почиства. Камъните и едър чакъл трябва да бъдат отстранени на повърхността и измити, а пясъчният слой напълно да бъде заменен. След почистването всичко се полага както преди.

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...