Публикувано в Направи си добре

Как да направите тухла добре Любими

Как да подредим добре тухла Как да подредим добре тухла

Кладенците в селска къща или частна къща често са спешна нужда, особено при липса на централно водоснабдяване. Те са изработени от различни материали, като най-често се използват бетонни пръстени, но това често изисква специално оборудване. Но добавете направете добре тухла практически всеки може, без да привлича допълнителен труд и оборудване.

Разбира се, за дълбоките кладенци, тухлената конструкция не е най-подходящият вариант, те са по-изградени в райони, където подземните води имат високо ниво. Ако мината е по-дълбока от 4 метра, полагането на тухли е непрактично.

За изграждането на кладенеца се използват само пълноценни глинени тухли. Други видове тухли не са подходящи за тези цели, особено силикатите, които много бързо се разрушават във влажна среда. Също така избраната тухла трябва да бъде без чипове и пукнатини, което е много важно за стегнатостта на конструкцията.

Изчисляването на необходимия материал се извършва по формулата 2Pi * R * h. R е радиусът на ямата, h е нейната дълбочина, добре, а Pi е известно, че е 3,14. Тоест, не е трудно да се изчисли, че за триметров кладенец, чийто радиус е 0,5 метра и използва стандартна тухла, необходимия брой от 580 броя. Не забравяйте да намалите битката и прогнозната дебелина на разтвора.
Кладенците от тухли обикновено се правят квадратни (правоъгълни) или кръгли. Фундаментната яма трябва да бъде по-широка от планираната зидария.

В началото се прави бетонна основа. Ако кладенецът е кръгъл, стените са изложени със споена зидария, образувайки кръг с малки повърхности. Тухлата трябва да лежи по такъв начин, че горният ред да се измести с 2 - 2,5 сантиметра, като по този начин постепенно разширява кладенеца. В квадратния кладенец едната страна трябва да остане плоска, за да се фиксират метални скоби върху нея. За надеждност зидарията е подсилена и след това измазана, като се обръща специално внимание на шевовете.
В кладенци, където дълбочината достига пет метра, зидарията се извършва отдолу.

В началото се прави маркировка в долната част и се правят рамки. Дебелината на стената трябва да се изчисли в една и половина тухли, така че да няма срутване, когато земята се движи. Основната рамка, към която ще отиде целият товар, е направена от стоманобетон, а горните две могат да бъдат от дърво. Основната рамка трябва да бъде с отвори, в които ще бъде поставена армировка за укрепване на стените. Допълнителни рамки се поставят отгоре и се закрепват с гайки. Тъй като тухлата е положена, те съответно ще се издигнат.
За да направите стените равномерни, препоръчително е да направите кръгъл шаблон за тестване.

По-трудно е да се извърши полагането отгоре, което се използва, ако кладенецът не е дълбок. В този случай се прави бетонна основа и зидарията, събрана отгоре, се спуска надолу, премахвайки почвата под нея.

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...