Публикувано в Направи си добре

Къде и как да копаем кладенец Любими

Къде е по-добре да копаете кладенец Къде е по-добре да копаете кладенец

Този въпрос едва ли ще загуби своята актуалност. В крайна сметка кладенец е отличен източник на водоснабдяване. А за лятна резиденция това като цяло е най-добрият вариант. Затова въпросът е как да копаеш кладенец, възниква първо, след придобиването на сайта.

Изграждането на кладенеца, разбира се, не е лесна задача и дори може да изглежда твърде трудно. Но практиката показва, че това е осъществима задача. Просто трябва да разработите алгоритъм на действията и стриктно да го следвате.

Така че, дори преди началото на работата, въпросът къде точно ще се намира кладенецът трябва да бъде решен. Ако, избирайки място за кладенец, не вземате предвид определени фактори, тогава можете да получите вода, която е неподходяща за консумация. Например в близост до кладенеца не трябва да има източници на постоянно замърсяване.

Ако теренът е много блатист, „горната вода“ се смесва с подземните води, тоест с водата, която се намира на сравнително малка дълбочина. Преминавайки през слоевете почва, той разтваря в себе си цялата мръсотия, която има там, но няма време да я почисти правилно. Изкопаването на кладенец на такава почва не трябва да бъде.
Ще бъде много проблематично да се копае кладенец на хълм или на скалист терен.
Ако кладенецът е проектиран да доставя вода само в градината или къщичката, не трябва да го правите по-дълбок от 30 метра: тогава конструкцията му ще струва повече и ще бъде по-трудно да се поддържа. По-добре е да позиционирате кладенеца по-близо до къщата. В този случай не е нужно да полагате твърде дълги комуникации, за да донесете вода в къщата.

Препоръчва се да започнете да копаете кладенец в края на зимата. Това е времето, когато нивото на водоносния хоризонт е най-ниското през годината.
При изграждането на кладенец се препоръчва да не се използват най-големите пръстени, за ръчна работа са идеални модели със средна височина 0,3 метра.
Малка депресия със съответния диаметър избухва под първия пръстен. Всеки следващ пръстен е инсталиран отгоре на предишния, поради собственото им тегло те ще паднат надолу, където е избрана земята. Ако това не се случи, те не са инсталирани напълно вертикално и трябва да възстановите тази вертикала. Можете да го изравните, като нанесете голяма тежест отгоре.

Предварително трябва да се закупи подходяща помпа за изпомпване на вода, която изтича в кладенеца по време на копаенето.
Както можете да видите, да копаете кладенец самостоятелно не е прекалено трудна задача. Просто тази работа изисква много сериозно отношение към себе си. Наистина надеждността и дълготрайността на конструкцията и, следователно, водоснабдяването на обекта, до голяма степен зависят от неговото качество.

 

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...