Публикувано в Направи си добре

Как да изградим кладенец Любими

мина добре мина добре

Вероятно всеки собственик на селска къща би искал да има кладенец с чиста питейна вода на парцела си, дори ако има централно водоснабдяване. Първо, водата за кладенец не е с вкус, а второ, секция с кладенец е с голяма стойност. Докато всеки може да направи Направи си сам добре без високи разходи и специално оборудване.

В допълнение, кладенецът не е просто яма с вода, тя е част от дизайна, ако направите красива декоративна къща от дървени трупи, тя ще се превърне в украшение на вашия сайт.
Но най-важното е, когато избирате място за кладенец, спазвайте санитарните стандарти. Изцедете ями, стопански постройки, бани, тоалетни - всичко това трябва да е на не по-малко от 30 - 40 метра от кладенеца.

За да изградите кладенец за кладене, можете да използвате различни материали - стоманобетон, дърво, тухла или камък. Но стоманобетонните пръстени се считат за най-практични, те са издръжливи и ще продължат дълго време. Ако водоносният хоризонт във вашия район е висок, тогава с дълбочина на кладенеца от 5 - 6 метра е добре да използвате стандартни бетонни тръби с диаметър половин метър.

Най-лесният начин за оборудване на мина е дренаж. За да се предпазят от срутване, пръстените се увеличават постепенно. Тоест, първо копаят около земята около пръстена, така че да падне напълно, и поставят следващия пръстен върху него. След това продължете да копаете, пръстените постепенно ще се понижават под натиска на теглото им.
За да се предотврати изкривяване по време на процеса на спускане, е необходимо равномерно да се изкопаят четири специални вдлъбнатини под пръстена, където трябва да се поставят едни и същи пръти или клинове. След това направете копаенето под противоположните пръти, като постепенно спускате пръстените до желаната дълбочина.

Валове и пръстени с метър диаметър също са оборудвани. Използват се, ако дълбочината на мината е повече от шест метра. Само за спускане на такива пръстени е необходимо да се използва лебедка, която е монтирана на специален статив.

След приключване на работата, когато са монтирани пръстените, е необходимо да се оборудва водоприемника. Работата е да се създаде долен филтър. Ще е необходимо дъното да се задълбочи с 15 - 20 сантиметра и нивото, да се изпомпва мръсна вода. След това запълнете дъното с 30-сантиметров слой от едър речен пясък. Изсипете още два слоя чакъл отгоре 20 сантиметра, първо малък, после голям. Препоръчително е чакълът предварително да се измие със слаб разтвор на белина.

Това се случва, че подземните води пристигат много бързо, тогава е необходимо да се направи дървена подова настилка с големи прорези и чрез тях да се запълнят всички елементи на долния филтър.

Здравейте, аз съм автор на тази статия, така че с нетърпение очаквам да задам въпроси за тази статия в коментарите по-долу, ще отговоря на всички !!!

 

Ако имате въпроси по друга тема, задайте ги на нашата форум, ще ви отговорим

Съветваме ви да прочетете:

Как да си направим рафт ...